Każdy kto planuje przeobrazić swoją dietę w zdrowy sposób odżywiania bez względu na wiek i zapotrzebowanie kaloryczne musi pamiętać o przyswajaniu odpowiednich ilości błonnika pokarmowego. Ma on niezwykle istotne właściwości, przede wszystkim dla działania układu trawiennego organizmu w ludzkim ciele. Jego funkcje możemy wyobrazić sobie jako pewien rodzaj miotełki w jelitach człowieka. Ma ona za zadanie pomóc w oczyszczeniu ścianek jelita, dzięki czemu usprawni trawienie i przyspieszy je. Ten proces zapobiegania powstawaniu złogów osiedlających się w układzie pokarmowym, dzięki czemu można zaobserwować o wiele mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita.
Błonnik właściwości, które posiada to nie tylko optymalizowanie działania jelit i trawienia. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika w naszej diecie redukujemy ciśnienie tętnicze, co pomaga zapobiegać chorobom zaburzającym prawidłowe działanie serca. Kolejnym zbawiennym czynnikiem, jaki wnosi ze sobą błonnik do ciała człowieka jest redukcja poziomu glukozy w przepływie krwi. Przy odpowiednim poziomie cukru w układzie krwionośnym ryzyko zachorowania na cukrzycę spada niemal do zera.
Najnowsze komentarze